Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


tdyeriana

Tillandsia dyeriana

Onlangs las ik een enthousiaste reactie van een plantenvriend over zijn aankoop van een prachtig bloeiende Tillandsia dyeriana, een voor hem nieuwe ontdekking ! Toch is deze tillandsia al langer in de handel, maar mogelijk onregelmatig verkrijgbaar bij de diverse tuincentra / bloemisterijen. Een Japanse tillandsia-expert, Hideo Shimizu, karakteriseerde T.dyeriana ooit als een van de mooiste tillandsia's, maar typeerde hem daarbij ook als een van de moeilijkste in cultivering.

Daarmee komen we dan meteen bij de door menig hobbyist gestelde vraag: Hoe kan ik deze plant goed kweken ? Of, eigenlijk: Hoe sleep ik deze plant goed de winter door ? Want zomers willen tropische planten ook bij ons best wel groeien maar in de winterperiode gaat het dikwijls verkeerd, zoals overigens met meerdere bromeliasoorten, die onze donkere winterperiode maar moeilijk kunnen doorstaan. Alvorens een hint te geven aan mijn mede-hobbyisten voor een mogelijk kweeksucces, eerst maar enige gegevens over deze plant.

T.dyeriana is in 1888 in Ecuador verzameld door Edouard André, een Franse tuinarchitect. Hij vernoemde de soort naar zijn Engelse tijdgenoot en botanicus M.T.Dyer. T.dyeriana is endemisch in Ecuador en groeit overwegend in de tropische laagvlakten. Niet alleen in maar ook onder de (E)ecuador is de lichtintensiteit het gehele jaar gelijk. Donkere maanden zoals bij ons november, december, januari, zijn er niet. En het is daar altijd warm, overdag 30 en 's nachts 20 graden Celsius. Èn er valt veel regen, héél veel, tot 4000 mm per jaar. De plant vormt een smalle koker uit lichtgroene, wat onregelmatig roodbruin gespikkelde zachte bladeren. De opvallend oranjerode zwaardvormige bloeiwijze is soms enkelvoudig, soms samengesteld. In mooi contrast daarmee staan de witte bloempjes, die om en om tussen de oranjerode schutblaadjes tevoorschijn priemen en ze ruiken ook nog erg lekker ! De plant staat op de zogenaamde rode lijst van CITES en mag dus niet uit het wild worden verzameld. De planten die wij kopen zijn hier in Europa uit zaad gekweekt. Mocht u in het bezit komen van de T.dyeriana en er na de bloei mee willen verder kweken, dan bieden –denk ik- de plantenkas of –serre daartoe de beste kans.

Er zijn drie groeifactoren bij een plant die altijd met elkaar in evenwicht moeten zijn: licht, temperatuur en vocht. Is er in een bepaalde periode te weinig licht (dus bij ons in de winter), dan dienen omgevingstemperatuur en watergift aan die verminderde lichtintensiteit te worden aangepast. Zo dus ook bij T.dyeriana. In voorjaar en zomer moet er bij veel licht en hoog oplopende temperaturen (20 – 30 °C ) voldoende worden gesproeid, geneveld om de plant goed te doen groeien. Daardoor zal in de kweekruimte (kas of serre) de luchtvochtigheid veelal 70% of hoger kunnen zijn. Veel voeding is overigens niet nodig. Zelf volsta ik met wat orchideeënvoeding (5:6:7) die ik regelmatig aan het sproeiwater toevoeg. In het najaar moeten bij afnemende lichtintensiteit temperatuur en watergift verminderd worden. Gedurende de donkere najaar- en wintermaanden nevel ik in de ochtend alleen op zonnige dagen en bij afnemende luchtvochtigheid (< 60%), zonder voeding en ook de bladkoker blijft dan nagenoeg droog. De groei komt immers tot stilstand en de de plant verbruikt nauwelijks vocht . De temperaturen variëren dan van 18 - 20°C overdag tot 14 -16°C in de nacht. Wordt met vorenstaand evenwicht in de groeifactoren geen of onvoldoende rekening gehouden, dan gaat het –veelal als gevolg van hartrot- absoluut mis ! Waar de T.dyeriana gedurende de winter zoveel mogelijk licht moet kunnen krijgen, dient vanaf medio februari al erg te worden opgepast voor bladverbranding door de soms felle zon. Geef de plant dan weer meer schaduw. Ook kan bij een oplopende temperatuur de watergift weer wat worden opgevoerd.

Het beste kunt u de plant uit het kleine potje, waarin het wordt geleverd, verwijderen, hem voorzichtig ontdoen van het turfachtige substraat en opbinden aan schors (eiken, acacia)of aan een hardhouten plankje. Bij mij heeft de plant zich muurvast gezet aan een stukje harde varenwortel (mexifern). Leg de voet van de plant op een laagje sfagnum, wat varenwortel, cocosvezel of een mengsel daarvan en bedek bij het opbinden de voet van de plant met dat zelfde mengsel . Gebruik dunne reepjes nylonkous (pas op: géén koperdraad !) en hang hem in de zomer op een (licht)beschaduwde plek en gedurende de donkere tijd op een zeer lichte plaats in uw kweekruimte. De plant is niet zo erg “scheutig”` en vormt aan de voet na en soms al tijdens de bloei hooguit twee nieuwe scheuten en soms slechts een. Als deze volwassen worden kunt u de moerplant voorzichtig wegknippen. Hopelijk lukt het u de nieuwe scheuten volwassen èn wederom in bloei te krijgen.

Roel Tomassen juli 2012

tdyeriana.txt · Laatst gewijzigd: 2012/07/16 11:53 (Externe bewerking)