Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


v.delicatula

Vriesea delicatula

Het is al weer een tijdje geleden dat ik rondscharrelde bij een van de grote tuincentra in de omgeving Heerhugowaard, waar ik woon. Dan kijk ik ook altijd even naar de afprijstafel of er iets van mijn gading bij is. Tussen de vele uitgebloeide planten merkte ik een drietal sterk verwaarloosde plantjes op van de Vriesea delicatula. Dank zij de weliswaar verdorde bloeiwijzen kon ik toch op die manier de naam achterhalen op internet. Deze soort was mij niet bekend. Van de drie planten was het wortelgestel pover, reden voor mij alles goed schoon te maken in lauw water en bij elkaar op te potten in een 10 cm -pot. Als substraat gebruik ik veelal een heel luchtig mengsel van wat kokosvezel, fijne bark, sfagnum, witveen, perliet en soms wat restjes varenwortel (osmunda). Het mengsel moet heel luchtig zijn en in geringe mate vocht kunnen vasthouden. In mijn kleine plantenkas hangt hij licht beschaduwd, binnen het bereik van een der ventilatoren, die overdag op ieder uur gedurende vijftien minuten draaien . De temperatuur overdag is min. 20 en ’s nachts min. 15 C. Bij warme dagen wordt geschermd en staan deur en ramen wijd open en wordt er flink gesproeid om de temperatuur beneden de 40 C te houden. Tja, dat is het nadeel van een kleine kas, maar daar valt mee te leven. Door mij al gedurende 45 jaar !

Vriesea delicatula ontwikkelde zich bij mij na de schoonmaakbeurt tot een schat van een plant, heel delicaat, zoals de soortnaam al aangeeft ! Wat ik er intussen zoal over te weten ben gekomen is, dat hij endemisch is in Brazilië, goed is geschikt voor paludaria’s en af en toe in tuincentra opduikt (afkomstig van Bunnik Vriesea’s, Aalsmeer ?) . Feit is wel. dat ik deze soort al enige jaren niet meer heb gezien, ook niet bij goed gesorteerde verkopers.

Deze soort is naar mijn ervaring toch niet een van de gemakkelijkste vriesea’s en met name tijdens de (donkere) wintermaanden is extra oplettendheid en zorg geboden ! Niet te nat maken, maar op zonnige (droge) winterdagen ’s morgens volstaan met wat nevelen, water verstuiven en de kleine potkluit haast tegen droog aanhouden.

Zo las ik ook een discussie over het wel of niet opbinden van deze kleine vriesea. Welnu, ooit bond ik mijn kleine Vriesea duveliana op een plak schors om deze er na een jaartje weer vanaf te halen en gelijk andere vriesea’s weer op te potten. Ze gaan op schors niet dood, mits geregeld gesproeid, maar ze groeien nauwelijks of wel heel langzaam. Vandaar dat ik mij aan het opbinden van de Vriesea delicatula niet heb gewaagd.

Tot zover mijn ervaring met deze wel zeer aantrekkelijke vrieseasoort.

Roel Tomassen 4 oktober 2013

v.delicatula.txt · Laatst gewijzigd: 2013/10/08 09:50 (Externe bewerking)